Tarte moelleuse au chocolat et bleuets





Recette suggérée par Rachelle de Mommy? I'm Hungry!
dans le cadre de ma quatre-vingt-quinzième participation aux TWD

Willy Wonka: I'd rather you didn't. There's still one or two things that are a little...
Violet Beauregard: I'm the World Record holder of chewing gum. I'm not afraid of anything!
Mrs. Beauregard: How is it honey?
Violet Beauregard: It's amazing! Tomato soup, I can feel it running down my throat!
Willy Wonka: Yeah! Spit it out!
Grandpa Joe: Young lady, I think you better...
Violet Beauregard: It's changing... roast beef and baked potato. Crispy skin and butter!
Mrs. Beauregard: Keep chewin' kiddo! My daughter's gonna be the first person in the world with a chewing gum meal!
Willy Wonka: Yeah. I'm just concerned about the...
Violet Beauregard: Blueberry pie and Ice Cream!
Willy Wonka: That part.
Veruca Salt: What's happening to her nose?
Mr. Salt: You're turning blue!
Mrs. Beauregard: Your whole nose has gone purple!
Violet Beauregard: What do you mean?
Mrs. Beauregard: Violet... you're turning Violet!
Mrs. Beauregard: What's happening?
Willy Wonka: Well, I told you I haven't gotten it quite right because it always goes a little funny when it gets to the dessert. It's the Bluberry Pie that doesn't... I'm terribly sorry!
Violet Beauregard: Mother, what's happening to me?
Grandpa Joe: She's swelling up!
Charlie Bucket: Like a Blueberry!
Willy Wonka: I've tried it on like twenty Oompa-Loompas and each one ended up as a Blueberry. It's just weird!
Mrs. Beauregard: But I can't have a Blueberry as a daughter. How is she supposed to compete?
Veruca Salt: You can put her in a county fair!

Charlie and the Chocolate Factory - 2005
"Miss Violet Beauregard's scene"


Listen close, and listen hard, the tale of Violet Beauregard.
The dreadful girl she sees no wrong

Chewing, chewing, chewing, chewing, chewing, chewing all day long.

Chewing, chewing all day long.
Chewing, chewing all day long.
Chewing, chewing all day long.

She goes on chewing till at last, her chewing muscles grow so fast.
And from her face her giant chin, sticks out just like a violin...

For years and years she chews away, her jaws get stronger every day.
And with one great tremendous chew...they bite the poor girl's tongue in two.
And that is why we try so hard, to save Miss Violet Beauregard.

Pâte sucrée
  • 1½ tasse farine
  • ½ tasse sucre glace
  • 1½ cuillerée à table fécule de maïs
  • Pincée de sel
  • ½ tasse beurre froid coupé en cubes
  • 1 œuf
Ganiture
  • 5oz chocolat noir grossièrement haché
  • 3oz chocolat au lait grossièrement haché
  • ½ tasse crème 35%
  • 4 cuillerées à table beurre
  • 3 cuillerées à table sucre
  • 2 gros œufs
  • 1 jaune d’œuf
  • 1½ tasse bleuets frais
Pour la pâte

Dans une jatte, bien mélanger la farine, le sucre glace, le sel et la fécule.

À l’aide d’un coupe pâte, couper le beurre froid dans les ingrédients secs, jusqu’à l’obtention d’une texture granuleuse de la taille de flocons d’avoine.

Ajouter l’œuf à la fouchette, mélanger jusqu’à ce que la pâte semble s’agglomérer (ne pas trop travailler la pâte).

Couvrir le fond et les parois d’un moule rond de 9’’ de pâte sucré, en l’étalant puis la pressant légèrement.

Mettre la pâte au congélateur 30 minutes avant de la faire cuire.

Tapisser la pâte d’un papier d’aluminium beurré, face beurrée sur la pâte et faire cuire au four sur la grille du centre, à 350° pendant 25 à 30 minutes ou jusqu’à légèrement dorée.

Laisser tiédir avant de garnir.

Pour la garniture

Au dessus d’un bain-marie, faire fondre le chocolat et le beurre, retirer du bain-marie et réserver.

Dans une petite casserole, amener le lait à ébullition sur un feu modéré.

Aux premiers bouillons, verser sur le chocolat fondu et attendre quelques instants.

Ajouter le sucre et mélanger doucement jusqu’à bien homogène.

Ajouter les œufs et mélanger doucement à nouveau jusqu’à homogène.

Procéder enfin de la même façon pour le jaune d’œuf, réserver.

Couvrir le fond de la croûte de bleuets et verser l’appareil au chocolat sur les bleuets.

Faire cuire au four sur la grille du centre, à 300° pendant 30 à 40 minutes, ou jusqu’à ce que le centre de la garniture soit ferme.

Laisser refroidir quelques peu et servir tiède ou froid.

Source: Baking, From My Home to Yours - Dorie Greenspan - déclinaison


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